HomeArdennen› Kasteel Cortils

Kasteel Cortils — Vakantiehuis Mortier, Ardennen

Prijzen en beschikbaarheid

Deze vakantiewoning is enkel telefonisch boekbaar.

Neem contact met ons op:
+31 (0)43 455 9075

Gasten ervaren Beaujean Vacances

 

Kasteel Cortils

Mortier
Ardennen

 • Max. 23 pers.
 • Niet toegestaan
 • 10 Slaapkamers
 • 5 Badkamers
 • Wifi aanwezig
 • Open haard
 • Imposant kasteel
 • Op 20 km van Maastricht
 • Met enorme parktuin

Vakantiewoning Kasteel Cortils, Landgoed om tot jezelf te komen.

De unieke vakantiewoning Kasteel Cortils ligt op 20 minuten van Maastricht en 7 minuten van Visé aan de Maas bij het Belgische dorpje Mortier. Met 10 slaapkamers en 5 badkamers is deze vakantiewoning geschikt voor een groep van 23 personen. Om enige flexibiliteit te bieden zijn er 26 slaapplekken aanwezig.

Kasteel Cortils ligt in het hart van een uniek landgoed.
Gelegen in een beekvallei, is het een oase van rust waar de natuurliefhebber zijn hart kan ophalen.
Samen met de vaste bewoners, creëert de eigenaar hier een plek waar men actief of passief, wordt uitgenodigd om tot zichzelf te komen.
Men kan ruimtes huren om cursussen aan te bieden, of men kan er met vrienden, familie of collega’s een heerlijk samenzijn beleven in alle rust en ruimte.
      
Te midden van een ongerept natuurlijk domein van maar liefst 76 hectare groot, aan het eind van een oprijlaan van een halve kilometer, ligt het imposante kasteel en zijn diverse bijgebouwen. De naam heeft het kasteel te danken aan het besloten karakter; Cortils vertaald betekent “veilig ommuurde plek”. Op diverse plekken rondom het kasteel zijn delen van de burchtmuur nog intact. Het kasteel is door de eeuwen heen diverse malen verbouwd, maar de fundamenten dateren uit 941. Zijn huidige gedaante als daadwerkelijk kasteel dateert uit 1616. In de 19de eeuw werd het kasteel voor het laatst grondig verbouwd en in de jaren dertig van de twintigste eeuw is het geheel gerestaureerd. Sinds 2006 mogen de architect Boudewijn Laugs en zijn vrouw Constance zich de trotse eigenaar noemen van dit prachtige domein. Het gehele complex bestaat uit het poortgebouw, de voormalige orangerie, het koetshuis, diverse schuren en stallen. Er ligt een ommuurde moestuin met 3 theekoepels die enkel toegankelijk is voor de vaste bewoners. De carré boerderij, gelegen aan de voorzijde van het complex, zal in de komende jaren verbouwd worden tot éénpersoons gastenverblijven, bibliotheek, ateliers, galerie en woningen. In de weides grazen een kleine kudde Drentse Heideschapen, er zijn kippen en loopeenden. In samenwerking met Compagnon de la Terre uit Luik is er een biologische boerderij in oprichting met groenteteelt, akkerbouw en veeteelt.

Als gast van Beaujean Vacances huurt u een groot gedeelte van het daadwerkelijke Kasteel Cortils. Uw verblijf bevindt zich op de volledige begane grond, de volledige eerste verdieping en een klein gedeelte van de tweede verdieping van het kasteel. In de overige gebouwen en op de bovenste twee verdiepingen van het kasteel verblijven ook andere gasten.
Als u het kasteel binnengaat komt u in de majestueuze gemeenschappelijke hal met zijn imposante eikenhouten trap. Deze hal wordt dus ook gebruikt door andere gasten die zich naar het torenverblijf begeven en enkele vaste bewoners van de 3de en 4de etage. 

Links van deze hal bevindt zich een slaapkamer en een van de drie keukens, rechts van de hal bevindt zich de woonkamer die "de Salon"genoemd wordt. De salon is een prachtige hoge leefruimte boordevol karakter en sfeer. Op de vloer ligt een authentieke brede plankenvloer, langs de wanden zijn de originele lambriseringen behouden en de imposante schouwpartij is prominent aanwezig in het midden van de kamer. Rondom deze openhaard is de zithoek ingericht. Verder is er een lange eettafel aanwezig, die met een bijzettafel, geschikt is om met 24 personen te dineren. In de woonkamer staat ook een vleugelpiano die kan worden gebruikt voor de muzikale omlijsting.
Vanuit de woonkamer heeft u toegang tot een 2-persoonsslaapkamer, het zogenaamde torenkamertje. Verder kunt u zowel via de hal als via de doorloopgalerij aan de achterzijde, het vroegere overdekte terras, naar de keuken op de begane grond. In deze doorloop zijn de oude bogen ingezet met glas, waardoor het een zee van licht is. In de keuken bevindt zich een houtkachel en een kleine extra eethoek. De keuken is voorzien van een 4-pits keramisch fornuis, een oven, een vaatwasser, een koffiezetapparaat en een magnetron. Hier kunt u een uitgebreide maaltijd bereiden onder het genot van een glas wijn en met een knapperend haardvuur op de achtergrond. In de aangrenzende bijkeuken staat een hoge koelkast met vriesvak en er is een wasmachine aanwezig. Verder zijn er op de begane grond nog twee slaapkamers aanwezig. Zo grenst aan de keuken een 3-persoonsslaapkamer met eigen badkamer voorzien van douche, wastafel en toilet. En aan de voorzijde bevindt zich ook een ruime 3-persoonsslaapkamer en een separate badkamer met ligbad, douche, dubbele wastafel en toilet.

Via de imposante trap komt u op de eerste verdieping waar zich wederom vier slaapkamers bevinden. Centraal in het midden van deze verdieping bevindt zich een tweede leefkeuken die eveneens voorzien is van een 4-pits keramisch fornuis, een oven en een koelkast. In deze ruimte is ook weer een kleine eethoek ingericht en er staat een piano. De 2-persoons slaapkamer aan de achterzijde van het kasteel is gigantisch. In deze voormalige Ridderzaal met prachtig stucwerkplafond staat een 2-persoons hemelbed en is een tweede zithoek ingericht rondom de oude schouwpartij. Als u wilt ontsnappen aan de bedrijvigheid op de begane grond is dit een prima plek om even tot rust te komen. Via de Ridderzaal komt u ook in de achtergelegen 2-persoons torenslaapkamer met kinderbedje. Aan de voorzijde van het kasteel bevinden zich nogmaals een 4-persoons en een 2-persoonskamer. De 2-persoonskamer beschikt over een eigen balkon. Verder zijn er op deze verdieping twee badkamers aanwezig. Eén badkamer is voorzien van douche, wastafel en toilet, en de andere badkamer is voorzien van douche, wastafel en een separaat toilet.

Via een tussendeur naast het hemelbed in de Ridderzaal komt men in de een derde deel van vakantiewoning Kasteel Cortils, "de Oude Kapel" genaamd. U kunt ook via een eigen entree aan de buitenzijde dit dele binnen. De Oude Kapel dankt haar naam aan de vroegere kapel die hier op de eerste verdieping was. Op de plaats van het altaar in de absis is nu een reusachtige douche gemaakt in de vorm van een rozenblad, afgewerkt met tadelakt in de kleuren van een rode roos. 
Via de hal, waar zich ook de toilet en de trap naar de verdieping bevinden, komt men binnen in de eetkamer. In de ernaast gelegen compacte, en eenvoudig uitgeruste derde keuken is ook een tweede douche ondergebracht. Aan de andere kant van de eetkamer is er nog een zithoek met zes comfortabele zitplaatsen en een houtkachel. Verder staat er een bedbank van goede kwaliteit om senioren die slecht ter been zijn, toch te kunnen ontvangen.
De trap naar de verdieping komt uit op een portaal met de vroegere kapeldeuren, die nu toegang geven tot een tweepersoonsslaapkamer met twee 1-persoons boxspringbedden. Via deze slaapkamer gaat men naar de badkamer waar behalve de rozen-douche nog een toilet en grote wastafel aanwezig zijn. Een tweede portaal geeft toegang tot een tweede slaapkamer op deze verdieping. Twee reusachtige kloosterbedden sieren deze kamer. 
Op de zolderetage met vier kleine dakkapellen en bouwsporen van middeleeuwse bebouwing, is het ideaal om je in alle stilte terug te trekken voor een middagdutje. Hier, onder het akoestisch goed geïsoleerde dak ervaar je de stilte.Op de zolder bevindt zich de laatste 2-persoons slaapkamer. 

Aan de achterzijde van Kasteel Cortils bevindt zich het grote bordes van de vakantiewoning. Dit bordes is bereikbaar via de tuindeur in de salon, de Oude Kapel of buitenom. Dit terras staat volledig tot uw beschikking. Het bordes biedt u een prachtig uitzicht op de aangelegde rozentuin, de grote vijver omzoomd door eeuwenoude eiken- en beukenbomen, de vallei en het omringende landgoed. U kunt er wandelen door hellingbossen en picknicken aan de vijver. Het hele domein is werkelijk adembenemend. Voor de sportieveling staat een tennisbaan en een jeu de boules baan ter beschikking. In 2015 is men begonnen om de enorme vijver uit te baggeren. Ook voor kinderen is deze plek een waar paradijs. Zij kunnen hier naar hartenlust spelen en ravotten, een vuurtje maken op de stookplaats, onder begeleiding van de ouders en verder hun fantasie de vrije loop laten.

Bij de permanente bewoners kunt u op afspraak terecht voor de volgende activiteiten:
- massages en Reiki behandelingen
- knuffelen met de dieren
- kampvuursoep

Kortom, zoekt u een verblijf om tot rust te komen, of om elkaar te ontmoeten, dan is deze historische plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, met zijn warme huiselijke sfeer, gelegen in de ongerepte natuur, dé plek voor u.

 

Kenmerken van Kasteel Cortils

Soorten Bedden:

 • 14 x 1 pers. boxspring bed
 • 2 x 1 pers. bed
 • 3 x 2 pers. Bed met twee 1-pers. matrassen
 • 1 x 2 pers. Hemelbed
 • 1 x twijfelaar bed
 • Extra:
 • 1 x twijfelaar matras op de zoldervloer onder de balken
 • 1 x 2 pers. slaapbank

Begane grond (Bordesverblijf en begane grond Oude Kapel)

 • 1 x 2 persoonsslaapkamer
 • 1 x 3 persoonsslaapkamer
 • 1 x 3 persoonsslaapkamer met badkamer
 • 1 x slaapbank in woonkamer

1ste verdieping (Balkonverblijf en eerste verdieping Oude Kapel)

 • 5 x (waarvan 1 doorloop) - 2 persoonsslaapkamer
 • 1 x 4 persoonsslaapkamer

2de verdieping (tweede verdieping Oude Kapel)

 • 1 x 2 persoonsslaapkamer
 • 1 x twijfelaar matras op de zoldervloer onder de balken
 • 1 x 1 pers. boxspring op de voorzolder (doorloop)

Badkamer 1 (Bordesverblijf)

 • Begane grond
 • Ligbad
 • Douche
 • Dubbele wastafel
 • Toilet

Badkamer 2 (Bordesverblijf)

 • Begane grond (inpandig bij driepersoonsslaapkamer)
 • Douche
 • Wastafel
 • Toilet

Badkamer 3 (Balkonverblijf)

 • 1ste etage
 • Douche
 • Wastafel
 • Toilet

Badkamer 4 (Balkonverblijf)

 • 1ste etage
 • Douche
 • Wastafel

Badkamer 5 (Oude Kapel)

 • 1ste etage
 • Douche
 • Wastafel
 • Toilet

Douche (Oude Kapel) Begane grond (in hoek van de keuken)

Separaat toilet 1 (Bordesverblijf) Begane grond

Separaat toilet 2 (Balkonverblijf) 1ste etage

Separaat toilet 3 (Oude Kapel) Begane grond

"Het Salon" is de woonkamer van het Bordesverblijf

 • Lange tafel met 18 zitplaatsen
 • Ronde tafel met 5 zitplaatsen
 • Open haard met zithoek
 • TV met dvd-speler en cd-speler maar GEEN zenders!
 • Tuindeuren met toegang tot groot terras
 • Vleugel piano

De keuken van het Bordesverblijf

 • Begane grond
 • Separate bijkeuken (met wasmachine voor algemeen gebruik)
 • Houtkachel

De keuken voorzieningen ín de keuken van het Bordesverblijf zijn:

 • Magnetron
 • Elektrische oven
 • 4-pits Keramisch fornuis
 • Koffiezetapparaat
 • Waterkoker
 • Broodrooster
 • Koelkast
 • Koel / vriescombinatie
 • Vaatwasser

"De Ridderzaal" is de woonkamer van het Balkonverblijf

 • 1ste verdieping
 • Lange tafel met 10 zitplaatsen
 • Zithoek
 • TV met dvd-speler en cd-speler maar GEEN zenders!

Er is een tweede keuken van het Balkonverblijf met de volgende voorzieningen:

 • 1ste - Etage
 • 4-pits - Elektrisch fornuis
 • Koffiezetapparaat
 • Waterkoker
 • Piano
 • Koelkast
 • Woonkeuken met eethoek met vier zitplaatsen
 • Broodrooster
 • Mixer

Woonkamer Oude Kapel

 • TV met dvd-speler en cd-speler maar GEEN zenders!
 • Tafel met 8 zitplaatsen
 • Houtkachel en zihoek

Algemeen

 • Volledige keukeninventaris in alle keukens aanwezig
 • 3x – Kinderbedje
 • 1x – Kinderbox (op aanvraag)
 • 3x – Kinderstoel
 • Centrale verwarming
 • Eenpersoons dekbedden en kussens aanwezig
 • Wasmachine: in de bijkeuken bij het Bordesverblijf (begane grond)
 • In de ontvangstruimte zijn wandel-/fietsroutes, folders, koffie, thee, jam, sap, verse eieren, toiletrollen, gezondheidsproducten, fotokaartjes enzovoort, verkrijgbaar tegen betaling. 

Ruimte indeling

 • Gemeenschappelijke hal en trappenhuis Bordesverblijf en Balkonverblijf.
 • De Oude Kapel heeft een eigen ingang en trappenhuis.
 • Op de begane grond - Woon / eetkamer (Salon Bordesverblijf)
 • Op de begane grond – Keuken (Bordesverblijf)
 • Op de begane grond – Derde keuken (Oude Kapel)
 • Op de eerste verdieping - Tweede keuken (Balkonverblijf)
 • Op de eerste etage extra woonkamer (Ridderzaal Balkonverblijf)
 • Gemeenschappelijke bijkeuken, naast Bordesverblijf op de begane grond

Buiten

 • Gemeenschappelijk Parktuin
 • Lange tafel met tuinstoeltjes op het privé terras (aangrenzend aan Bordesverblijf)
 • Gemeenschappelijke Tennisbaan
 • Gemeenschappelijke Jeu de boules baan
 • Gemeenschappelijke Kampvuurplaats (in overleg met gastheer/gastvrouw)
 • Gemeenschappelijke Parkeerplaats

Extra

 • Rook vrije accommodaties
 • Wifi - arme accommodaties, wifi op aanvraag beschikbaar
 • Tv alleen voor het afspelen van films (geen kanalen)
 • Huisdieren zijn niet toegestaan!

Een romantische picknick aan de vijver (zie hierboven) zorgt met het ruisen van de wind en het gekantel van het water dat alle spanning van u afglijdt. Het kasteel is gelegen op twintig minuten afstand van Maastricht in het zuidelijk gelegen Belgische Cortils. U verblijft hier in de driehoek: Maastricht- Aken-Luik, waar de bekende Voerstreek, het Land van Herve en het Limburgse Heuvelland liggen. Een ideaal vertrekpunt voor al uw fiets- en wandelroutes.